Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μνημεία   Βυζαντινά Μνημεία
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΗΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ ΠΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΠΥΛΟΣ ΠΥΛΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟΥΠΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
πατήστε για μεγέθυνση

Στο κέντρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ο Ι. Ναός Αγίων Αποστόλων έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Χτισμένος στα βυζαντινά χρόνια, ο ναός έχει μείνει στην ιστορία, αφού εκεί πραγματοποιήθηκε, στις 23 Μαρτίου 1821, η δοξολογία για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Στην πρώτη δοξολογία που έγινε σε ελεύθερο έδαφος παρευρισκόταν ο Θ. Κολοκοτρώνης, του Π. Μαυρομιχάλη, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς και άλλοι ήρωες της Επανάστασης.
Η εκκλησία οικοδομήθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο. Αρχικά είχε μικρότερο μέγεθος, αλλά στα μετέπειτα χρόνια θεωρείται ότι επεκτάθηκε. Ο ναός χρειάστηκε να αναστηλωθεί, έπειτα από τις ζημιές που υπέστη από τους ισχυρούς σεισμούς του 1892 και του 1986. Σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου τελείται στο ναό δοξολογία προς τιμήν των ηρώων του 1821. Το έθιμο περιλαμβάνει και αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης, πριν την καθιερωμένη παρέλαση.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μουσεία
Μνημεία
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
  Επιμελητήριο Μεσσηνίας