Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Αρχαιολογικοί Χώροι
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΗΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ ΠΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΠΥΛΟΣ ΠΥΛΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟΥΠΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
 
πατήστε για μεγέθυνση

Η Μεσσήνη είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, κτισμένη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, στους πρόποδες του όρους Ιθώμη. Ιδρύθηκε το 370 π.Χ. από το στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του εναντίον των Σπαρτιατών, με σκοπό να κατοικήσουν εκεί οι απελευθερωμένοι Μεσσήνιοι. Μέχρι τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα, η Μεσσήνη ήταν το πολιτιστικό κέντρο του νομού. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί βρίσκεται το φημισμένο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, το οποίο σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Την πόλη περιέβαλλε ένα λίθινο τείχος 9 χιλιομέτρων, που την προστάτευε περιμετρικά, εκτός από τη βορειοανατολική πλευρά, όπου σαν φυσικό οχυρό λειτουργούσε η Ιθώμη. Σήμερα διασώζεται ένα μέρος του τείχους, καθώς και η μία από τις δύο πύλες της πόλης, η Αρκαδική, που θεωρείται από τα σημαντικότερα ευρήματα της περιοχής. Εκτός του Αρχαίου Θεάτρου και του τείχους, διασώζονται η Αρχαία Αγορά, το Ιερό του Διός Σωτήρος, το Ιερό της Δήμητρας και των Διόσκουρων, το Στάδιο, το Γυμνάσιο, η δυτική πλευρά της Αγοράς και η Κρήνη Αρσινόη, ανάμεσα στην Αγορά και το Θέατρο.
Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και να δει πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών, που συνεχίζονται ακόμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσήνης, που βρίσκεται στο γειτονικό χωρίο Μαυρομμάτι.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΟΙ ΘΟΛΩΤΟΙ ΤΑΦΟΙ
ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΟΒΙΤΙΚΩΝ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μουσεία
Μνημεία
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
  Επιμελητήριο Μεσσηνίας