Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Αρχαιολογικοί Χώροι
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΗΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ ΠΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΠΥΛΟΣ ΠΥΛΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟΥΠΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ
 
πατήστε για μεγέθυνση

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ιθώμη και η Νέδα ήταν οι νύμφες που ανέθρεψαν το Δία, όταν αυτός διασώθηκε από την οργή του Κρόνου. Το βουνό Ιθώμη, στο κέντρο του νομού Μεσσηνίας, οφείλει το όνομά του στη μία από αυτές τις δύο τοπικές νύμφες. Στην κορυφή του βουνού, κοντά στην Ι. Μονή Βουλκάνου, σώζονται τα θεμέλια του Ιερού του Διός Ιθωματά, που χρονολογείται στον 9ο-8ο π.Χ. αιώνα. Προς τιμήν του Διός Ιθωματά τελούνταν τα Ιθώμαια, αγώνες που πραγματοποιούνταν στο Στάδιο.
Στη μέση περίπου του όρους Ιθώμη, βορειοανατολικά του χωριού Μαυρομμάτι, έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ιωνικού ναού με κίονες, αφιερωμένου στη θεά Αρτέμιδα Λιμνάτιδα. Το ιερό αυτό περιγράφεται και από τον περιηγητή Παυσανία. Σήμερα, στο σημείο σώζεται ο βωμός και το βάθρο του λατρευτικού αγάλματος στο κέντρο του Ιερού.
Σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το Ιερό της Αρτέμιδος, στη νότια πλαγιά της Ιθώμης, βρίσκεται το Ιερό της Ειλείθυιας και των Κουρήτων. Πρόκειται για τη θεά-προστάτιδα του τοκετού και των γυναικών, καθώς και για τις θεότητες -προστάτιδες των παιδιών.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΟΙ ΘΟΛΩΤΟΙ ΤΑΦΟΙ
ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΟΒΙΤΙΚΩΝ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μουσεία
Μνημεία
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
  Επιμελητήριο Μεσσηνίας