Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Αρχαιολογικοί Χώροι
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΗΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ ΠΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΠΥΛΟΣ ΠΥΛΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟΥΠΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση

Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο ανάγλυφο τοπίο των Βασσών, δεσπόζει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ενός ναού απόλυτα εναρμονισμένου με το φυσικό του χώρο. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα σωζόμενους ναούς της κλασσικής αρχαιτότητας, στα βόρεια του νομού Μεσσηνίας, κοντά στα σύνορα με την Αρκαδία και σε υψόμετρο 1.130 μέτρων. Στα 420 π.Χ. ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα χτίστηκε στη βάση ενός προγενέστερου τόπου λατρείας. Μερικούς αιώνες νωρίτερα οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ιδρύσει Ιερό αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα, ως Βασσίτα, ο οποίος επρόκειτο αργότερα να λατρευτεί ως Επικούριος, δηλαδή βοηθός, σε περιόδους πολέμου. Η έμπνευση και η κατασκευή του ναού αποδίδεται στον Ικτίνο, το δημιουργό του Παρθενώνα. Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει στοιχεία διαφορετικών ρυθμών. Το εξωτερικό χαρακτηρίζεται από τις αυστηρές γραμμές του δωρικού ρυθμού, ενώ ο διάκοσμος, η γλυπτική και ο κεντρικός κίονας στο εσωτερικό ανήκουν στον κορινθιακό ρυθμό.
Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι το πρώτο αναγνωρισμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, το 1986. Η σημαντικότερη ζωφόρος του ναού, με αναπαραστάσεις του Ηρακλή, των Κενταύρων και των Αμαζόνων, βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Στο Ναό μπορεί κανείς να φτάσει είτε μέσω της Νέας Φιγάλειας Ηλείας, κατά μήκος του ποταμού Νέδα, είτε μέσω Τρίπολης και Μεγαλόπολης.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΟΙ ΘΟΛΩΤΟΙ ΤΑΦΟΙ
ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΟΒΙΤΙΚΩΝ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μουσεία
Μνημεία
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
  Επιμελητήριο Μεσσηνίας