Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μνημεία   Κάστρα
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΗΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ ΠΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ - ΠΥΛΟΣ ΠΥΛΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟΥΠΑ ΣΤΟΥΠΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ
ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
πατήστε για μεγέθυνση

Στο ψηλότερο σημείο της Καλαμάτας δεσπόζει, ανάμεσα στα πεύκα, το Κάστρο της πόλης. Επιβιώνοντας στην πορεία του χρόνου, το Κάστρο της Καλαμάτας φέρει ολόκληρη την ιστορία της πόλης στα ερείπιά του. Σήμερα, εκτός από προσφέρει και πανοραμική θέα της πόλης, από το ιστορικό κέντρο ως το Μεσσηνιακό κόλπο, ιδανικό πλάνο για τους λάτρεις της φωτογραφίας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο λόφο αυτό ο ήρωας Φάρις, που έδωσε το όνομα Φαραί στην αρχαία πόλη, έχτισε εκεί την ακρόπολή. Τον 6ο μ.Χ. αιώνα, στα αρχαία ερείπια χτίστηκε ένας χριστιανικός ναός, τον οποίο οι Βυζαντινοί οχύρωσαν αργότερα. Έτσι, η ίδρυσή του Κάστρου τοποθετείται στη βυζαντινή εποχή, όμως το Κάστρο πήρε τη σημερινή του μορφή στις αρχές του 13ου αιώνα, ενώ η περιοχή ήταν υπό φραγκική κατοχή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Κάστρο υπέστη κάποιους βομβαρδισμούς, για ένα διάστημα πέρασε στα χέρια των Ενετών και τελικά, μετά την 23η Μαρτίου 1821 που σημάνθηκε η Επανάσταση στην περιοχή, το Κάστρο ανήκε ξανά στην πόλη. Κάποιες ακόμα τροποποιήσεις έγινα και κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής.
Σήμερα στον εξωτερικό περίβολο μπορεί κανείς να δει εντοιχισμένους αρχαίους λίθους και κάποια τμήματα από τη βυζαντινή οχύρωση και το βυζαντινό ναό. Ορισμένοι ταυτίζουν το ναό αυτό με την Παναγία την Καλομάτα, από την οποία πήρε το όνομά της η πόλη. Στο εσωτερικό του Κάστρου έχει πλέον δημιουργηθεί ένα αμφιθέατρο που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΩΝΗΣ
ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ
ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μουσεία
Μνημεία
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Καλλιτεχνικές Διοργανώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
  Επιμελητήριο Μεσσηνίας