Σύνδεση
Satelite Map
ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα, που διατηρείται ακόμη με μεγάλη συμμετοχή, είναι ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα. Κάθε χρόνο, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, οι ομάδες των σαϊτολόγων, τα μπουλούκια, όπως λέγονται συγκεντρώνονται στη δυτική παραλία της πόλης. Με χάρτινες σαΐτες γεμάτες μπαρούτι, κατασκευασμένες από τους ίδιους, οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές και αναβιώνουν το έθιμο. Η παράδοση λέει ότι οι σαΐτες χρησιμοποιήθηκαν από τους Μεσσήνιους, για να αντιμετωπίσουν το ιππικό των Τούρκων, στην περίοδο της Επανάστασης. Ακόμα και σήμερα, το γεγονός προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου της πόλης, ο οποίος ακόμα κι αν δεν συμμετέχει, σπεύδει να παρακολουθήσει το θέαμα.

 

Περισσότερα
ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κάθε χρόνο, τον Μάιο, η Καλαμάτα υποδέχεται την άνοιξη με μία ξεχωριστή γιορτή για τα λουλούδια. Η γιορτή των Ανθεστηρίων περιλαμβάνει την παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετέχουν και οι μαθητές. Παράλληλα, πραγματοποιείται μεγάλη ανθοκομική έκθεση στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Στα πλαίσια της έκθεσης, διοργανώνονται καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

   

Περισσότερα
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με αφετηρία το 1995, έχει γίνει πλέον θεσμός για την πόλη και προσελκύει το ενδιαφέρον καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Διοργανώνεται κάθε Ιούλιο από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας και είναι γνωστό στο χώρο τον καλλιτεχνών και όχι μόνο. Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες χορευτές, αλλά και στους λάτρεις της 6ης τέχνης. 

 Καλλιτέχνες από κάθε μεριά του πλανήτη, επισκέπτες από διαφορετικές περιοχές συγκεντρώνονται στην πόλη με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Με παραστάσεις χορού, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και διαλέξεις για χορευτές, το Φεστιβάλ έχει μέχρι σήμερα προσκαλέσει σημαντικά ονόματα του χώρου, που ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έτσι, δίνει την ευκαιρία σε νέους χορευτές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν νέες προοπτικές, ενώ παράλληλα αυξάνει την καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ υποστηρίζονται και εκδόσεις, όπως και παραγωγές video dance.

 Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας και σε άλλους χώρους, όπως στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, στο Εθνικό Στάδιο της πόλης. Αυτή η μεγάλη διοργάνωση αποτελεί ακόμα ένα γόητρο της πόλης και προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Περισσότερα
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Για τους φίλους της νεανικής Street Art, η πόλη της Καλαμάτας προσφέρει κάθε καλοκαίρι ένα μοναδικό τριήμερο γεμάτο δρώμενα σε όλη την πόλη. Το Φεστιβάλ Δρόμου συνδιοργανώνεται από τοπικούς φορείς, υπό το συντονισμό του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και πραγματοποιείται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και σε άλλους χώρους μέσα στην πόλη, στα τέλη Ιουλίου.

Το Φεστιβάλ Δρόμου διοργανώνεται από το 2009, με τη συμβολή καλλιτεχνών του Street Art από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η διοργάνωση περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες, χοροθεατρικές παραστάσεις στο δρόμο και προβολές ταινιών μικρού μήκους. Ακόμα, στους χώρους του Φεστιβάλ στήνονται πίστες αναρρίχησης, bmx και skate. Παράλληλα, παρουσιάζονται εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και κοσμημάτων. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και κοινωνικές δράσεις, όπως το χαριστικό παζάρι και ενημερωτικές δράσεις. Πρόκειται για μία διοργάνωση με ποικιλία στο περιεχόμενό της, που προσελκύει κοινό όλων των ηλικιών, κυρίως νέων.

Περισσότερα
FESTIVAL ΜΗΔΕΝ

Με σύνθημα "Ξεκίνα από το μηδέν!", το Φεστιβάλ Μηδέν διοργανώνεται από μία ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών με κοινή καταγωγή από την Καλαμάτα. Τη διοργάνωση υποστηρίζει ο Οργανισμός Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας.

Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ με θέμα την βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα. Σκοπό έχει την ανάδειξη της καλλιτεχνικής παραγωγής μέσω της χρήσης τεχνικών του video και των τεχνολογικών μέσων. Από το 2005, το Φεστιβάλ Μηδέν διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου και περιλαμβάνει προβολές σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους μέσα στην πόλη της Καλαμάτας. Σταδιακά, μέσω του Φεστιβάλ η video art γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, γεγονός που αποδεικνύεται από την προσέλευση του κόσμου. Το Φεστιβάλ έχει οργανώσει και ορισμένες προβολές σε αντίστοιχες διοργανώσεις εκτός Καλαμάτας, διαδίδοντας έτσι την νέα αυτή μορφή τέχνης.

Περισσότερα
Επιμελητήριο Μεσσηνίας
ΠΛ. 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ
27210 62200

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.