Σύνδεση
Satelite Map

Μουσεία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στεγάζεται στο κτήριο όπου βρισκόταν η παλιά Δημοτική Αγορά της Καλαμάτας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η έκθεση καλύπτει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο. Τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές και έρευνες και αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του τοπικού πολιτισμού και τη μακρά ιστορία της περιοχής. 

 Η ιστορία του νομού παρουσιάζεται με βάση τις τέσσερις μεγάλες γεωγραφικές ενότητες στις οποίες ήταν διαιρεμένος: Πρόκειται για την Πυλία, με τους θολωτούς τάφους και τα κάστρα, για την Τριφυλία, με το βασίλειο του Νέστορα, τη Μεσσήνη, ως πρωτεύουσα του Μεσσηνιακού κράτους και την Καλαμάτα, κυρίως για τη Βυζαντινή περίοδο.

 Το Μουσείο έχει την κατάλληλη υποδομή για να ξεναγήσει πλήρως τον επισκέπτη στο ταξίδι του στο χρόνο. Παρέχεται ενημερωτικό έντυπο, ενώ μέσα από την προβολή video και τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστών στον προθάλαμο η επίσκεψη γίνεται πιο διαδραστική. Υπάρχει επίσης και ειδική αίθουσα για παιδιά, τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν σε βιωματικά παιχνίδια, με την κατασκευή ενός τείχους και ενός ψηφιδωτού. Το Μουσείο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και σχολεία.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Μπενάκη και Αγ. Ιωάννου, Καλαμάτα

Τηλ: 27210 83485

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

 Το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του χωριού Μαυρομάτι, μόλις 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα μικρό διώροφο κτίριο με τρείς αίθουσες εκθέσεων και εξώστη, που περιλαμβάνει και ειδικούς χώρους συντήρησης. Το κτίριο οικοδομήθηκε σε οικόπεδο που δώρισε στην Αρχαιολογική Εταιρεία ο Δ. Λατζούνης, κάτοικος της περιοχής. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη, από το 1895 μέχρι σήμερα. Γλυπτά, επιγραφές, διακοσμημένα κεραμικά και νομίσματα δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή στην Αρχαία Μεσσήνη. Κάποια αρχιτεκτονικά μέλη και ενεπίγραφα βάθρα φυλάσσονται στο αίθριο και στα υπόστεγα του Μουσείου. 

 Το μουσείο ακολουθεί την πορεία των ανασκαφών μέσα στο χρόνο και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει τόσο τη μακρά ιστορία της περιοχής, όσο και το σημαντικό ρόλο που κατείχε η Αρχαία Μεσσήνη στον αρχαιοελληνικό κόσμο.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Αρχαία Μεσσήνη, 24002

Τηλ: 27240 51201

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΩΡΑΣ

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη της Δυτικής Μεσσηνίας, σε απόσταση 53 χιλιομέτρων από την πόλη της Καλαμάτας. Ιδρύθηκε το 1969, με σκοπό να στεγάσει τα σημαντικότερα ευρήματα από τις ανασκαφές των γύρω περιοχών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ευρήματα από το Ανάκτορο του Νέστορος, από τους Θολωτούς Τάφους και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Οι συλλογές αποτελούνται από χρυσά κοσμήματα και κύπελλα, τοιχογραφίες, είδη μικροτεχνίας και γλυπτά, που χρονολογούνται στη Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή περίοδο. 

 Τα ευρήματα που βρίσκονται στις τρεις αίθουσες του μουσείου είναι χαρακτηριστικά όλων των φάσεων της Μυκηναϊκής εποχής και αποτυπώνουν την εξέλιξη της μυκηναϊκής τέχνης, κυρίως της κεραμικής. Ο όγκος των ευρημάτων της περιοχής είναι τόσο μεγάλος, που κάποια από αυτά βρίσκονται στο Μουσείο Πύλου. Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες συλλογές Μυκηναϊκών ευρημάτων στην Ελλάδα. Στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο με βιβλία και αναμνηστικά.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Χώρα Τριφυλίας, 24600

Τηλ: 27630 31358

 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

 Στην παραλιακή πόλη της Πύλου, που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, που δημιουργήθηκε από δωρεά του Χ. Αντωνόπουλου. Αρχικά το μουσείο περιείχε τμήμα της συλλογής του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, που είχε βλέψεις για τη δημιουργία ενός μουσείου για τα κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση. Σήμερα, το Αντωνοπούλειο Μουσείο λειτουργεί ως αρχαιολογικό μουσείο. 

 Η συλλογή περιλαμβάνει τα ευρήματα από την περιοχή της Πυλίας, από τους μεσοελλαδικούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι χρυσές ταινίες, τα περιδέραια και ο ταφικός πίθος που εντοπίστηκαν στους Θολωτούς Τάφους της περιοχής. Πολύ ιδιαίτερη είναι επίσης η επένδυση του κράνους πολεμιστή από δόντια αγριόχοιρου, που χρησιμοποιούνταν από τους πολεμιστές των Αχαιών. Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει και γυάλινα αγγεία. Σύντομα το μουσείο πρόκειται να μεταφερθεί σε χώρο εντός του φρουρίου της πόλης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Πύλος, 24001

Τηλ: 27230 22448

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στους προηγούμενους αιώνες και να πάρουν μια γεύση από τις τοπικές παραδόσεις τις περιοχής, η επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας είναι απαραίτητη. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό που παραχωρήθηκε από την οικογένεια Κυριακού στο Δήμο Καλαμάτας, για το Σύλλογο προς Διάδοση των Γραμμάτων. Από το 1973 και μετά το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο.

 Το ισόγειο του μουσείου δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον προβιομηχανικό τρόπο ζωής στη Μεσσηνία. Χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν την αγροτική ζωή, τη βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη, την αγγειοπλαστική. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει μία ενότητα αφιερωμένη στην τυπογραφία, αφού στην πόλη της Καλαμάτας λειτούργησαν τα πρώτα τυπογραφεία της απελευθερωμένης Ελλάδας. Επίσης, στον όροφο αυτό παρουσιάζονται προσομοιώσεις του παραδοσιακού σπιτιού και του παραδοσιακού καφενείου της πόλης. Υπάρχει ακόμη μία μεγάλη αίθουσα με αντικείμενα από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και παραδοσιακές στολές και έργα εκκλησιαστικής και βυζαντινής τέχνης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου και Κυριακού 12, Καλαμάτα

Τηλ: 27210 28449

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Α. ΤΑΣΣΟΣ

 Στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασσικό, στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Πήρε το όνομα του μεσσήνιου χαράκτη Α. Τάσσου, λόγω του μεγάλου αριθμού έργων του, που έχει δωρίσει στην Πινακοθήκη. Η συλλογή, αποτελούμενη αποκλειστικά από δωρεές, περιλαμβάνει 350 εικαστικά έργα κυρίως της δεκαετίας του 1980. Εστιάζει περισσότερο στη ζωγραφική και τη γλυπτική, αλλά υπάρχουν και αξιόλογα έργα κεραμικής και χαρακτικής. 

 Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι εκθέσεις που διοργανώνονται ανά περιόδους είτε από την Πινακοθήκη, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τα θέματα των εκθέσεων αυτών, αφορούν κάθε είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Παπάζογλου 5, Καλαμάτα

Τηλ: 27210 88991

 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 Κοντά στην εκκλησία της Υπαπαντής, στεγάζεται το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, του οποίου η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει τη νεότερη ελληνική ιστορία από το 1821 μέχρι σήμερα, μέσα από πλούσιο υλικό. Περιλαμβάνει στολές και υλικό από την εποχή της Επανάστασης και εκθέματα σχετικά με τους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους. Η έκθεση μεταβαίνει σταδιακά στο σήμερα, κάνοντας στάσεις στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων, στη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Υπάρχουν αναφορές στις ειρηνευτικές αποστολές του στρατού της χώρας στο εξωτερικό. Η παρουσίαση γίνεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται διαρκείς προβολές της ταινίας με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

 Ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή είναι το βιβλίο των Μεσσήνιων νεκρών που έπεσαν στους αγώνες της περιοχής. Ακόμα, στον προαύλιο χώρο του μουσείου μπορεί κανείς να δει ένα άρμα, ένα τεθωρακισμένο όχημα, πυροβόλα όπλα και ένα αεροσκάφος F5. Έτσι, μέσα από το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρωθεί, παρουσιάζεται ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Μητροπολίτου Μελετίου 10, Καλαμάτα

Τηλ: 27210 21219

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

 Ένα πάρκο στο κέντρο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας λειτουργεί ως ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο Σιδηροδρόμων. Κάνοντας τον περίπατό τους, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στο χρόνο και να γνωρίσουν το σιδηρόδρομο του 19ου και του 20ου αιώνα.  Σε μία έκταση 54 στρεμμάτων, στο χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, υπάρχει ο σταθμός της περιοχής και το διώροφο κτίριο του σταθμαρχείου, πλατφόρμες επιβίβασης και χώρος αναμονής. Εκτίθενται επίσης κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την οργάνωση του σιδηροδρομικού σταθμού εκείνης της εποχής. Κάποια από τα βαγόνια που υπάρχουν στο χώρο χρησιμοποιούνται σήμερα για τη φιλοξενία δημοτικών λειτουργιών και φορέων.

 Εκτός των σιδηροδρομικών εκθεμάτων, το πάρκο περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά. Στο χώρο υπάρχει επίσης αναψυκτήριο. 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διεύθυνση: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαμάτα - Λιμήν

Επιμελητήριο Μεσσηνίας
ΠΛ. 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ
27210 62200

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.